СВЕТСКИ ДАН ДАРИВАЊА КЊИГА

СВЕТСКИ ДАН ДАРИВАЊА КЊИГА

 

Да ли знате шта данас прослављамо поред љубави и вина?

 

Сви знамо да је данас Дан заљубљених, а у Србији славимо и Светог Трифуна, заштитника виноградара и вина. Од пре неку годину, 14. фебруар је богатији за још један диван празник – Међународни дан даривања књига (International Book Giving Day).

 

Дан даривања књига установљен је у Великој Британији 2012. године. Обележава се како би се промовисало читање, првенствено код деце, али и одраслих. Преко 40 земаља обележава овај празник разним акцијама.

 

 Лого који је дизајнирала Вивијан Шварц

 

Историја обележавања празника

 

Идеја је потекла од књижевнице Ејми Бродмур и њеног сина, а јавности је пренета путем блога Delightful Children’s Books, који је настао 2012. године. Они су увидели потребу да се књиге обезбеде деци која одрастају у неразвијеним земљама. Касније, циљ овог дана постаје и промовисање читања, слављење књижевних дела, те тако почетна идеја постаје традиција која се обележава сваке године уз разнолике садржаје.

 

О значају овог и других празника који славе писану реч говори и чињеница о бројности таквих манифестација, па свет прославља и Дан читања, Дан писаца, Дан приповедања, Дан поезије и многе друге.

 

Како се прославља код нас?

 

Многе библиотеке и школе покрећу акције прикупљања књига од својих суграђана, ученика, како би обогатиле свој фонд или како би их проследиле на право место. Жеља је да свако дете има приступ што већем броју књига. Такође, културне установе организују за децу креативне радионице, како би најмлађи открили лепоту и схватили важност читања. Поједине библиотеке изненаде своје кориснике и поклањањем књига из свог издавачког фонда.

 

Како обележити празник?

 

Прави је дан да обогатите библиотеке свог града и тако допринесете сваком читаоцу. Стога, саветујемо све који су у могућности да подрже овакве акције у свом месту, да поклоне књиге. Такође, данас би могао бити прави дан и да својим вољенима дарујете занимљиво штиво. Предлажемо и да се баш данас посветите књизи: започните читање књиге коју већ дуго одлажете, прочитајте деци неку интересантну причу… Биће довољно и да се о књизи прича, размењујући читалачка искуства са другим љубитељима књижевних дела.

 

Књига је јединствена, преносива магија. Стивен Кинг

 

Срећан празник!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *